Снимка БГНЕС, архив

Служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков ще даде начало на дейностите по проекта "Силен старт" на Министерството на образованието и науката (МОН) днес от 9:30 ч. в Детска градина номер 50 в София. Включвайки се в тях, детските градини и училищата с предучилищни групи ще получават финансиране за подпомагане на деца със специални образователни потребности (СОП), в риск и с изявени дарби, за квалификация на педагогически и непедагогически специалисти, за интензивната работа с родители и за други дейности, съобщи пресцентърът на МОН.

Децата от детската градина ще покажат част от заниманията по интереси, с които развиват уменията и таланта си - музикални изпълнения, лего работилница и спортно състезание.

На срещата с педагогическия екип министър Галин Цоков ще представи мерките на МОН за повишаване на качеството на системата за ранна детска грижа, както и данни за обхвата на децата в предучилищна възраст, и за броя на младите учители в детските градини.   

Кандидатстването по проекта "Силен старт" започна в началото на тази година, а за участие  бяха одобрени 1500 детски градини и училища с предучилищни групи.

Педагогическите специалисти от детската градина, която ще се включи в проекта, ще представят добри практики от изпълнението на сходни дейности в системата на предучилищното образование и ще споделят как ще ги надградят чрез "Силен старт".

През май тази година, близо 1500 детски градини и училища с групи за задължително предучилищно образование (66 процента от всички в страната) са одобрени и могат да получат финансиране за реализиране на дейности в подкрепа на децата и семействата по проекта "Силен старт" на Министерството на образованието и науката. Проектът ще се изпълнява в продължение на пет години, като през този период във висококачественото образование и грижи в ранна детска възраст ще бъдат инвестирани 105 400 000 лв. Средствата са от Европейския социален фонд и от националния бюджет, съобщи тогава пресцентърът на МОН.

В проекта са включени детски градини и училища от всички области на страната, като в Габрово, Кюстендил, Ловеч, Силистра, Търговище, Ямбол активността е 100 процента./ БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase